Hírek

2023.11.26 23:59
Ha karácsonyi ajándéknak szeretnéd a megrendelésed akkor legkésőbb december 11-éig adj le rendelést! Néhány típusú termék esetén van lehetőség későbbi rendelésre is, de erről inkább érdeklődj!

TOP termékek

Szavazás

Látogató számláló

0
0
7
2
0
8
5

Házhozszállítás

Öko tex standard 100

Öko tex standard 100

2019.11.03 10:50

Minden általunk gyártott termék textilje és annak festéke öko tex standard 100 minősítésű. Mit is jelent ez? Mitől is lesz ez a legmegfelelőbb a kisbabád számára?

"Biztos sokan találkoztak már az alábbi megkülönböztető minőségjellel, de valószínű, sokan nem tudják, hogy ez mit is jelent. Az ÖKO-TEX® megkülönböztető minőségjel közismerten az egyik legelterjedtebb textiltermékekre alkalmazható önkéntes tanúsítási rendszer. Az érdekelt végfelhasználók számára az OEKO-TEX® védjegy egy hozzáadott értéket jelent a bőrbarát ruházat és egyéb textiltermékek vizsgált biztonságának tekintetében. Ezáltal a védjegy fontos döntési segítséget ad a textíliák vásárlásakor."

"A fogyasztók egy korszerű textilterméktől elvárják, hogy az könnyen kezelhető legyen, különféle kedvező tulajdonságokkal rendelkezzen, ne gyűrődjön, mérettartó legyen, lakástextíliák a szennyeződést taszítsák, vagy a különféle szennyeződések azokból könnyen eltávolíthatók legyenek, egyes termékek lángállóak legyenek, a termékek hosszú élettartamúak legyenek, modern színekben készüljenek, stb. Ezeket az igényeket, elvárásokat azonban különféle vegyi anyagokkal, kikészítőszerekkel lehet megvalósítani. Emellett persze jogos az az igény is, hogy a késztermék egészségre káros anyagokat ne tartalmazzon, a termékek viselése, használata ne jelentsen veszélyt a felhasználók számára.

Az 1990-es években Svájc és Németország kezdte el azokat a rendkívül precíz és nagy pontosságú kémiai elemzéseket, amelyek kezdetben arra irányultak, hogy a természetes szálból készült textíliák valóban annyira előnyösek-e az emberi viselésre, használatra, mint azt a szakemberek gondolták.

A vizsgálatoknak azonban meglepő eredményei lettek. A természetes szálak a mezőgazdasági termesztésnél használt növényvédő szerekből felszívódva esetenként tartalmazhatnak nehézfémet, egyes textiltermékekben allergiát okozó, illetve rákkeltő anyagok lehetnek. A vizsgálat során fény derült olyan esetekre is, hogy a gyártásból kikerülő termék még nem tartalmazott káros anyagot, azonban a környezeti hatások után már igen. Pl. egy üzemi gyártásból kikerült férfinadrágban ólom még az analitikai módszerekkel sem volt kimutatható, azonban néhány másodperces gépkocsi-kipufogógáz hatására az ólomérték jelentősen megnőtt. Szintén gyártásból kivett női harisnyán alig mérhető kadmiumtartalmat észleltek, rövid idejű cigaretta füst hatásra az említett fémtartalom 60-szorosára növekedett.

Az ÖKO-TEX® Standard 100 szabványt a textíliák humánökológiai megítéléséhez fejlesztették ki. Egy olyan egységes követelményrendszeren, tudományosan megalapozott paramétereken alapul, amelyet évente a törvényeknek és a kutatási eredményeknek megfelelően aktualizálnak. Az ártalmas anyagok vizsgálata magába foglalja a törvény által tiltott illetve szabályozott vegyületeket, az ismert egészségre ártalmas, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott kemikáliákat, valamint az egészséggel összefüggő paramétereket. Olyan követelményrendszert tartalmaz, amely előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A textiltermékeket független vizsgálóintézetek vizsgálják és tanúsítják.

Az OEKO-TEX® ártalmas anyag vizsgálata mindig a textíliák valós felhasználására összpontosul. A szabványban négy termékosztály szerint kategorizálják a termékeket, minden termékosztályra nézve más-más határértékeket írva elő, figyelembe véve, hogy az adott paraméter a testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre nézve.

I termékosztály: ide tartoznak a bébik és kisgyermekek számára készített textíliák és textiljátékok három éves korig. Pl. fehérneműk, ágyneműk, rugdalódzók, textilállatok, stb.
II. termékosztály: ide tartoznak azok a textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használatuk során nagy felületen, közvetlenül érintkeznek a bőrrel. Pl. fehérneműk, ágyneműk, ingek, blúzok, pólók.
III. termékosztály: Olyan textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem, vagy csak kis felületen érintkeznek a bőrrel. Pl. kabátok, zakók, bélések, stb.
IV. termékosztály: Ebbe a kategóriába a dekorációs célra használt anyagok, asztalneműk, háztartási lakástextíliák, textiltapéták, függönyök, bútorkárpitok, padlószőnyegek, stb.

Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel, annál szigorúbb humánökológiai követelményeknek kell megfelelnie. Ez magyarázza, hogy a szabvány különösen szigorú követelményeket támaszt a csecsemők és kisgyermekek által viselt illetve használt termékekre

A minősített termékek túlnyomó többsége (több mint 90%-a) az I. és II. termékosztályba tartozik.

Az ÖKO-TEX rendszerben igen széleskörű a vizsgálandó jellemzők köre és az egyes káros anyagok, vegyületek egyáltalán nem (ideértve a kimutathatóság határát)-, vagy csak szigorú határértékek betartásával lehetnek jelen a textiltermékben. Vizsgálandók többek között: pH, formaldehid, nehézfémek, peszticidek (növényvédő-, ill. kártevők elleni vegyületek természetes szálasanyagok esetén, nyersen használt textileknél), fenol-származékok, ftalátok, szerves ónvegyületek, biocid kikészítőszerek, lángolást gátló segédanyagok, a rákkeltő-, ill. bizonyítottan allergiát okozó színezékek, szerves klórtartalmú színezésgyorsító szerek. A színtartósági követelményeknél a közepes fokozatú víz-, ill. izzadságállóság-, valamint száraz-dörzsállóság szerepel, a színes bébi cikkeknél a nyállal (és izzadsággal) szembeni színtartóság.

Ha a vizsgálatok alapján egy termék megfelelő, megkaphatja a védjegy jogosultságot. A kiállított bizonyítvány 1 évig érvényes, ezért az adott cikkre megszerzett ÖKO-TEX védjegy jogosultságot évenként meg kell újíttatni.

Az akkreditált vizsgáló intézetek rendszeresen ellenőrzik a kereskedelemben kapható, az ÖKO-TEX Standard 100 szerint tanúsított termékeket, hogy azok minősége folyamatosan megfelel-e a követelményeknek. Amennyiben eltérnek attól, a védjegy használati engedélyét visszavonhatják.

Magyarországon az INNOVATEXT Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézetnek van joga nemzetközileg is elismert tanúsítványt kiállítani.

Az ÖKO-TEX® megkülönböztető címke „Bizalom a textíliában – Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált” felirata arról tájékoztatja a fogyasztót, a termék megfelel az ún. ÖKO-TEX® Standard 100 előírásainak.

Tehát érdemes figyelnünk arra, hogyha módunkban áll, akkor az ÖKO-TEX® megkülönbözető-címkés terméket vásároljunk, így biztosak lehetünk a vásárolt textilcikk ártalmatlanságában, mert a „Bizalom a textíliában; Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált" felírat komoly vizsgálati és ellenőrzési rendszer eredményeként került az árura. Fontos a termékre erősített védjegyen szereplő vizsgáló-intézet nevének és a központi nyilvántartási szám meglétének figyelése, miután ezen keresztül vezethető vissza a tanúsítvány eredete."

Forrás: http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/14041